Cum scapi de mucegai


Exista numeroase solutii care au rolul de a preveni si de a trata problema mucegaiului. La renovis gasesti produse create, in mod special, pentru a preveni aparitia mucegaiului si a-l inlatura. Aceste produse pot fi folosite cu succes si in proiecte Do-it-yourself. In cazuri mai serioase insa, iti recomandam sa apelezi la sfatul unui specialist.
In continuare iti vom prezenta pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a impiedica reaparitia mucegaiului in spatiul pe care il renovezi.
  • Pas 1.
Mucegaiul apare acolo unde este prezent condensul, asa ca primul pas este sa inlaturi orice sursa de umezire a peretelui sau tavanului.
Iata cateva cauze importante ale condensului:
- vaporii din baie si bucatarie condenseaza pe pereti in lipsa unei ventilatii eficiente; pentru eliminarea umiditatii excesive iti recomandam sa instalezi o hota la bucatarie sau un ventilator la baie, in cazul in care nu exista geam;

- umiditatea crescuta dintr-o incapere poate fi rezolvata prin montarea unui dezumidificator; de asemenea, in cazul in care ai ferestre tip termopan este recomandat sa instalezi pe tamplarie riglete de ventilatie; 

- diferenta de temperatura dintre interior si exterior - umiditatea din aer condenseaza pe peretii reci (de exemplu, in balcoanele termoizolate si inchise, la colturile de camera, pe tavan); poti rezolva problema prin aerisirea incaperilor timp de 10 minute, de 4-5 ori pe zi (daca problema se mentine inseamna ca diferenta de temperatura se datoreaza unor punti termice generate de o termoizolare incorecta);
In cazul locuintelor la bloc, daca apartamentul vecin nu este locuit, deci nu este incalzit sau daca apartamentul are pereti comuni cu casa scarii si aceasta nu este incalzita, solutia este izolarea la interior a apartamentului si o ventilare corecta.


  •  Pas 2.
In functie de cat de profund s-a instalat mucegaiul, curata zona atinsa fie cu spaclul, fie cu o laveta (un burete) cu apa si detergent. Acest pas este necesar pentru pentru a impiedica imprastierea fungilor.
  • Pas 3.
Lasa suprafata pe care ai curatat-o sa se usuce.
  • Pas 4. 
Aplica prin pulverizare savana solutie antimucegai de profunzime si lasa sa actioneze 8-10 ore. Aplicarea prin pulverizare trebuie efectuata in jet compact (prin mutarea capatului pulverizatorului pe pozitia marcata printr-o singura linie discontinua);
Daca suportul este puternic contaminat repeta pasul 4 la interval de 8-10 ore, in 2-3 reprize.
  • Pas 5.
Lasa zona curatata sa se usuce 24 ore.


  • Pas 6. 
Refa gletul (daca este cazul) si lasa din nou zona sa se usuce conform instructiunilor producatorului.
  • Pas 7.
Aplica savana amorsa pentru pereti cu rezistenta la mucegai si lasa zona sa se usuce 12 ore.
  • Pas 8.
Aplica savana cu Teflon® vopsea superlavabila superalba pentru baie si bucatarie, in 2 straturi.

La final, iti reamintim ca dupa folosire, trafaletul trebuie spalat cu apa fierbinte si apoi pus la uscat cu invelisul “ciufulit”. Daca vrei sa mai folosesti vopseaua ramasa, acopera cutia cu o folie de plastic, apoi pune capacul apasand foarte bine. Depoziteaza cutia intr-un loc ferit de razele soarelui si de alte surse de caldura.
Speram ca ai tinut cont de recomandarile noastre si ca esti multumit de rezultatele obtinute pana acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu